Dames

Voor de damesteams van de NSRB-clubs is seizoen 2018/2019 rustig verlopen. Het eerste seizoen van de LSRG Dames is een hoogtepunt, en voor de rest worden alle posities gehandhaafd.

Ereklasse dames

RUS heeft, na een tegenvallende eerste helft in de Ereklasse, de tweede helft van het seizoen ongeslagen doorgebracht en handhaaft haar plek in de Ereklasse als hoogstspelende damesstudentenclub van Nederland.

Eerste klasse dames

In de tweede fase zijn de Nijmeegse studentes van NSRV Obelix op de eerste plaats geëindigd, en zullen volgend jaar opnieuw uitkomen in de 1e Klasse.

Tweede klasse dames

In de tweede seizoenshelft hebben de studenten van SRC Thor geen wedstrijd verloren, met slechts een nederlaag tegen de respectabele dames die zich ‘De Foeste Maiden’ noemen.

De dames van de Eindhovense Studenten Rugby Club (in cluster met burgerclub RC Eindhoven) hebben ook dit jaar net geen eersteklasseplek weten te bemachtigen, ondanks dat zij voor het tweede seizoen op rij in de promotiepoule beland waren. Samen met hockeyteam HRC Xtreme en Greate Tryn handhaven zij de tweede klasse.

Derde klasse dames

In de 3e Klasse Dames zijn de studentes van LSRG, onder leiding van voormalig RSRC-hoofdcoach Dominique Danton, voor het eerst actief geweest zonder cluster met DIOK. Er werd geëindigd op een vijfde plek in de cuppoule: een mooi eerste resultaat dat veel goeds voor de toekomst belooft.

Heren

In een periode waarin de Rugby Nederland-competitie veel veranderingen doormaakt, zijn er veel kansen geweest voor de NSRB-clubs om zich naar een hoger niveau te begeven. Er heeft helaas een aantal clubs net niet de promotie behaalt, maar er zijn genoeg positieve punten dit jaar!

Varsity Match

De eerste Nederlandse Rugby Varsity Match is dit jaar gespeeld tussen de Delftsche Studenten Rugby-Club en ASRV Ascrum. De uiterst spannende wedstrijd werd gespeeld op de velden van de Delftsche Studenten Rugby-Club, waar de GroenLinksstemmers uiteindelijk een winst behaalden van 17-18. Ook in 2020 zal de Varsity Match gespeeld worden tussen de Delftenaren en Amsterdammers, momenteel de twee best presterende studentenclubs.

Ereklasse heren

ASRV Ascrum heeft een legendarisch studentenseizoen gespeeld:  hoofdcoach Keith Muirhead heeft de studentenballen door heel ‘t land doen tintelen. Waar de Delftsche collega’s langzaam de aan de ereklassemachine sleutelen, loopt die van de Amsterdamse yuppenclub op volle toeren. In de platepoule is de finale behaald, en net als de Varsity Match heeft Ascrum deze gewonnen. De einstand was een winst van 40-10 tegen het Zeeuwse Oemoemenoe. Onze verslaggever Lul van Lulhoven was aanwezig bij de finale die op het NRCA werd gespeeld: “Ik denk dat Ascrum heeft gewonnen. Ik heb het niet echt meegekregen, ik was namelijk aan het juicen aan de bar. Maar er is eindelijk sfeer in deze bunker, en ik zag zelfs Janhein Pieterse een golden trekken dus dat kan maar een ding betekenen.” Felicitaties van de redactie.

De Delftsche Studenten Rugby-Club, onder leiding van Nederland Studenten XV-coaches Michiel Snijders en Barro Kessler, heeft in de tweede fase de verbeteringen sterk doorgezet, en kan trots zijn op een overwinningspercentage van 50%. Alles wijst erop dat de Delftsche fietsenmakers hun ereklasseplaats niet snel zullen kwijtraken. Het streven voor volgend jaar is meer overwinningen, en natuurlijk felbegeerde winst in de Varsity Match.

Eerste klassen heren

In de Eerste Klasse heeft de Utrechtse Studenten Rugbysociëteit (USRS) net geen promotie kunnen verdienen. Er werd met zes clubs gestreden om vier Ereklasseplaatsen. Tot het einde is het spannend gebleven, maar na onder andere een verlies van burgertegenhanger Utrechtse RC in de Koningsdagderby is USRS met slechts drie overwinningen geëindigd op de zesde plek.

Tweede klasse heren

Het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap is net als in seizoen 2017/2018 op een derde plek geëindigd, en heeft net als USRS net misgegrepen naar de promotie. Nieuwkomer Maastricht en WRC-Te Werve RUFC hebben een ongekend sterk seizoen gehad en hebben de stap naar het hogere niveau gezet.

Nijmeegse Studenten Rugbyvereniging Obelix heeft het in de tweede helft van het seizoen minder goed gedaan. Uit tien overwinningen hebben de Oosterburen slechts een overwinning kunnen behalen, tegen het Goese RC Tovaal. Tot iedereens grote verdriet heeft Obelix ook haar NSRB-contributie nog niet betaald, kan deze zsm overgemaakt worden?

De verwachtingen van de Rotterdamse Studenten Rugby Club waren hoog voor 2018/2019. Na het voorgaande seizoen op een tweede plek leek promotie dit jaar waarschijnlijk. Echter, een uiterst stroeve start bepaalde dat RSRC in de tweede seizoenshelft in de plate moest doorbrengen. Het champagnerugby wat we van Rotterdam gewend zijn kwam later toch op gang: in 2019 is slechts een wedstrijd verloren van RC Octopus uit Uden, en is de eerste plek behaald. Na het seizoen heeft de Rotterdamse Studenten Rugby Club haar Europese tour voltooid en gewonnen van Warszawa Frogs RC, maar moest het afzien tegen Les Implacables uit Parijs.

Derde klasse heren

SRC Thor heeft helaas geen terugkeer naar de tweede klasse kunnen bewerkstelligen, en zal nog een jaar in de derde klasse verblijven. In de zuidwest-cup haalden zij de derde plek. De Delftse collega’s van Sanctus Virgilius RC mogen ook in de derde klasse blijven: de Virgilianen haalden de tweede plek in de zuidwest-plate.

In het zuidoosten van het land zijn Tilburgse Studenten Rugby Club Tarantula en Eindhovense Studenten Rugby Club De Olifanten actief. Beiden zijn na de eerste seizoenshelft in de plate terechtgekomen. Hierin behaalden Tilburg en Eindhoven respectievelijk de derde en vierde plaats.

In het verre noorden is de Groninger Studenten Rugby Club wél in de cupcompetitie terechtgekomen. Helaas zijn de resultaten in de tweede seizoenshelft niet genoeg geweest voor promotie naar de tweede klasse: de zesde plaats werd behaald.