De eerste wedstrijd van 2019 werd gespeeld op een grandioos doch vijandig strijdtoneel. De Haagsche Rugby Club opende haar nieuwe sociëteit, die er voor een burgerclub toch zeer behaaglijk uitzag. De Nederlandse Studenten, voorbereid met twee trainingen en slechts één proef van het Haagsche bier, gingen niet als favoriet de strijd aan. In een strijd waar gele kaarten werden uitgedeeld als hbo-diploma’s en de studenten door slim spel bijna 70 minuten lang voorstonden, trokken de gastheren toch aan het langste eind en wonnen de wedstrijd met 19-14.

De nationale studentenselectie werd in de kleedkamers vol ontzag toegesproken door Jason Leonard, de legendarische prop die 114 caps voor Engeland heeft verdiend. De vierkante bestuurder van de British & Irish Lions reikte de roze shirts uit en gaf met zijn woorden extra reden om alles te geven voor de uil op de borst. Na verdere inspirerende woorden van de coaches en aanvoerder Philip Mossman rende het vijftiental het veld op onder luid gebral van (oud-)studenten, waarvoor hulde.

De studenten toonden vanaf de eerste aftrap hun hardnekkigheid, welke de volle 80 minuten zou volharden en de Hagenezen een zware avond zou bezorgen. Ondanks de korte voorbereidingstijd, verliepen de set pieces soepel en resulteerden deze al vroeg in een try voor de studenten door hooker Tim Nederveen. Een slimme conversie door scrum-half Sief Andriopoulos volgde (0-7). HRC probeerde terug te slaan, maar de harde hoogopgeleide verdedigingslijn had haar deuren gesloten voor burgerlijven. Helaas bleek deze harde verdediging een Pyrrhusoverwinning; achtste man Stijn Albers werd een gele kaart toegereikt nadat bleek dat zijn voorwaartselijke lichaam te zwaar was om weg te rollen. Een try door HRC volgde, score 5-7. In een daaropvolgende spontane schermutseling werden zowel de studenten als de burgers een kaasplak overhandigd door de arbiter, vanwege een akkefietje over haarlak. Deze afleiding kon de studenten niet van hun stuk brengen en winger Pim van Rheenen scoorde een slimme try, welke hij zelf converteerde (5-14).

In de tweede helft bracht HRC enkele troefspelers het veld op. De studenten besloten te demonstreren hoe slim verdedigd wordt in het eigen 22-metergebied. Een langdurende strijd onder de palen leidde ertoe dat een Haagse vleugelspeler, na talloze pogingen, de trylijn kon passeren. De studenten moesten hier erkennen dat de Hagenaren goed raad wisten met witte lijnen. De scheidsrechter raadpleegde hiervoor de TMO en wees vijf punten toe, die werden geconverteerd met een goede Haagse trap vanaf de zijlijn: 12-14. Helaas was dit niet het einde van het uitstapje naar de verkeerde kant van het veld. Enkele minuten later herhaalde HRC het trucje: het momentum van de voorwaartsen werd ingezet om de flanken vrij te maken, en op de rechterzijkant werd de bal in het groen gedrukt. Met nog 10 minuten te gaan begon het vuur in de studentenbreinen te branden, klaar om de 19-14 goed te maken. De Haagse tryline was meerdere malen binnen handbereik, maar uiteindelijk werden er geen punten bijgeschreven. Met opgeheven hoofd verlieten de studenten het veld, wetende dat de lat hoog ligt voor de volgende prestatie op zondag 1 september tegen de Kituro Schaarbeek RC uit België.

De derde helft werd uiteraard ook uiterst serieus genomen en met gemak werd HRC overrompeld in haar thuisbasis. Uiteindelijk werd score 0-30 doorgegeven wegens gebrek aan tegenstand.

Eindscore
19-14

Try’s
Tim Nederveen, Pim van Rheenen

Conversies
Sief Andriopoulos, Pim van Rheenen