Na de onsuccesvolle halve finale van de Haagse Rugby Dagen op vrijdagavond, is op zondag 1 september 2019 de wedstrijd om de 3/4 plek gespeeld tegen Kituro Schaarbeek Rugby Club uit België. De wedstrijd werd beslist in het voordeel van de zuiderlingen met een eindscore van 20-31.

Het studententeam begon de wedstrijd met fysieke dominantie, ondanks de korte rustperiode na de voorgaande wedstrijd. Slim voorwaartsenspel wist de Belgen terug te dringen naar hun eigen trygebied, maar hierop had Kituro snel antwoord. Met een goed gemikte trap van de bal wisten de Schaarbeekenaars ruimte te creëren aan de flanken, en scoorden de eerste try. Na een conversie van de excellente kicker stond het scorebord op 0-7.

Kort hierna sloegen de studenten terug. Winger Pim van Rheenen creëerde zelf de kans die leidde tot zijn tweede try in twee wedstrijden voor het Nederland Studenten XV. Na een gemiste conversie was de stand 5-7.

 

Pim van Rheenen scoorde zijn tweede try in twee wedstrijden voor het Nederland Studenten XV – Foto door Kevin Scott

Pim van Rheenen scoorde zijn tweede try in twee wedstrijden voor het Nederland Studenten XV – Foto door Kevin Scott

De studenten voerden opnieuw de druk op en besloten hun innovatieve lineoutbewegingen te demonstreren. Waar de choreografie op vrijdagavond nog wat stroef was verlopen, liep deze ditmaal als een versgeoliede fiets uit Delft. Hoeker Coen Bakker wierp met Rotterdamse souplesse het heilige ovaal het veld in, waarna het slimme gedrang werd ingezet. De Belgen waren niet opgewassen tegen een intelligente maul als deze, en het was uiteindelijk Ernst Berman, de Tilburger (of beter gezegd, Tilstudent) die zijn studententeam de leiding bezorgde. Met een score van 10-7 gingen de studenten aan kop de rust in.

In de tweede helft voerde de Belgische Koninklijke rugbyclub de druk op en bracht lange tijd door in het studentikoze 22-metergebied. Zeer indrukwekkend was de manier waarop de Waalse fly-half de bal trapte, waar een try uit volgde, die de vaardige kicker uiteraard omzette in een zevenpunter; stand 10-14. De studenten mochten hierna aftrappen, en maakten goed gebruik van deze kans. Met slim voorwaartsenspel werden de Belgische verdedigers bij elkaar verzameld, waarna Dennis Baart een try kon scoren door de bal naar de rechterkant te transporteren. De voorsprong van 15-14 kon niet lang volgehouden worden. De fly-half van Schaarbeek gebruikte wederom het sterkste wapen uit zijn arsenaal: een trapbal naar de linkerkant landde sierlijk in de handen van de vleugelspeler, wat het scorebord liet oplopen tot 15-21. Kort hierna volgde een strafschop, die de Belgen nog drie punten bezorgde: 15-24. Een vierde en laatste try van Kituro bracht de stand naar 15-31. Ondanks dat de resterende tijd schaars was, was de wedstrijd nog niet gespeeld. Tot driemaal toe leek het erop dat het Nederlands studententeam een vijfpunten had gescoord, echter werden geen van de potentiële vijftien punten toegewezen. Pas bij de vierde poging werd succes behaald: de soepele handjes van Coen Bakker passeerden de bal naar Dennis Baart, die zijn tweede try voor het Nederland Studenten XV scoorde. Deze punten waren de laatste, en de teller bleef op 20-31 staan: winst voor Kituro Schaarbeek RC.

Eindscore
20-31

Try’s
Pim van Rheenen, Ernst Berman, Dennis Baart 2

Opstelling
15 Dennis Baart (DSR-C)
14 Pim van Rheenen (Ascrum)
13 Jonas Rensen (USRS)
12 Danny Schepers (DSR-C)
11 David Scholte (USRS)
10 Philip Mossman c (DSR-C)
9 Sief Andriopoulos (DSR-C)
1 Daniël Rodenburg (RSRC)
2 Coen Bakker (RSRC)
3 Daan Kievit (Ascrum)
4 Gianni Croes (RSRC)
5 Tom van de Kemp (DSR-C)
6 Ernst Berman (TSRC Tarantula)
7 Mats Thijssen (DSR-C)
8 Stijn Albers (Ascrum)

16 Timothy Lelieveld (DSR-C)
17 Dick Enthoven (Ascrum)
18 Joël Kuyper (DSR-C)
19 Philip Bouwens (DSR-C)
20 Eduard Jansen (RSRC)
21 Joshua van Niekerk (Ascrum)
22 Julian Holle (DSR-C)

 

Achtste man Stijn Albers breekt door de Schaarbeekse verdedigingslijn – Foto door Kevin Scott

Achtste man Stijn Albers breekt door de Schaarbeekse verdedigingslijn – Foto door Kevin Scott