Het Nederland Studenten XV, samengesteld uit de meest talentvolle studenten van de NSRB-lidverenigingen, speelde op zaterdag 9 november zijn derde wedstrijd van 2019. Het strijdtoneel was dit keer het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam, met tribunes vol studenten, waar Nederland U20 als thuisploeg weerstand trachtte te bieden aan het roze studentenoffensief.

Met maar liefst negen nieuwe verschijningen, en een nieuwe Rotterdamse half-back pairing, hadden coaches Snijders en Kessler een ongetoetst team samengesteld. Door weer en wind trapte fly-half Marc Kranendonk (RSRC) de wedstrijd af. Een combinatie van uitdagende weersomstandigheden en onervaren combinaties zorgde voor een slordige start van de wedstrijd. Van beide kanten werden scrums en line-outs verloren. Na dit ongelukkige begin toonden de studenten dat men de richting van de wind niet kan veranderen, maar wel de stand van de zeilen. Compact, hard spel gaf de studenten het momentum dat zij nodig hadden om de scholieren eens een stevige bijles te geven. Als een vmbo’er die zijn frikandelbroodje zoekt, zo zochten de U20s naar de bal na een chip van Kranendonk, die hij zelf weer uit de lucht plukte. Na de hieropvolgende fases in het vijfmetergebied van de tieners wist aanvoerder Dennis Baart (DSR-C) door de verdediging te breken om de eerste punten op het scorebord te zetten. Na een slimme conversie van vleugelspeler Lennart Jager (ASRV Ascrum) was de stand 0-7.

U20 trapten de bal terug naar de studenten om de wedstrijd te hervatten. De studenten, verward over Jong Oranje dat niet in het oranje speelde, werden goed onder druk gezet en verloren de bal in eigen helft. Lennart Jager kon dat onrecht niet laten geschieden, op het veld dat voor Ascrummers zoals hij toch het thuisveld is, en eigende zich de bal toe met een slimme onderschepping. Alsof er gratis bier werd uitgedeeld op de trylijn, overbrugde hij de zestig resterende meters en hij drukte de bal in het klamme kunstgras. Hij converteerde zijn eigen punten en verhoogde de voorsprong naar 0-14.

Kort na de volgende aftrap wisten de U20s, bij wijze van een spreekwoordelijke ontmaagding, voor het eerst de verdediging van de studenten te penetreren. De jonge hooker liet zien dat moedermelk een waardig substituut is voor bier, het hoofdbestanddeel van het reguliere eersterijdieet, en gebruikte zijn massa om door twee hoogopgeleide voorwaartsen te breken. Puntenaantal na conversie: 7-14.

In minuut 36 wisten de studenten een belangrijke inworp van Jong Oranje te ontfutselen. Een snel meeschuivende verdediging leek Lennart Jager op te sluiten, maar hij wist geniepig drie tackles te ontwijken en drukte zijn tweede try voor Nederland Studenten. De rust werd ingegaan met score 7-19.

Kijk hieronder de eerste helft terug:

In de tweede helft bracht U20-coach Marcello Melpignano veel nieuwe spelers het veld in, in een poging het tij te keren. Deels was de strategie succesvol: direct na de rust wisten zij de tryline te passeren door fel toe te slaan bij de studenten, en zetten de score op 12-19. Genadeloos werd hierop gereageerd door de studenten: de line-outbal van U20 werd door Tom van de Kemp (DSR-C) en Ernst Berman (TSRC Tarantula) onderschept en de lijn ingebracht. Met een strakke lijn brak Julian Holle (DSR-C) door en wist twintig meter territorium te winnen. Het momentum werd volgehouden met harde, korte lijnen, en na acht fases wist Van de Kemp wederom een vijfpunter te drukken: 12-24.

Met nog twee minuten op de klok, liet Jong Rood-Wit nog eenmaal haar talenten zien. De jonge doch forse achtste man uit de jeugdselectie brak af van de scrum, en wist de bal onder controle te houden tot hij deze onder de palen neerdrukte. Na een gemakkelijke conversie was de score 19-24. In de laatste seconden wisten de studenten het balbezit te behouden, en de wedstrijd te beëindigen na stipt 80 minuten. Na een harde pot, tussen twee ploegen die zeer aan elkaar gewaagd waren, kan een duidelijke conclusie getrokken worden: de heren U20 moeten hun motto “topsporters drinken niet” maar eens herzien.

Kijk hieronder de tweede helft terug:

Eindscore
19-24

Try’s
Dennis Baart, Lennart Jager 2, Tom van de Kemp

Conversies
Lennart Jager 2

Opstelling
15 Pim van Rheenen (Ascrum)
14 Dennis Baart c (DSR-C)
13 Daniël Beek (LSRG)
12 Julian Holle (DSR-C)
11 Lennart Jager (Ascrum)
10 Marc Kranendonk (RSRC)
9 Eduard Jansen (RSRC)
1 Coen Bakker (DSR-C)
2 Tim Nederveen (DSR-C)
3 Rens de Boer (USRS)
4 Joël Kuyper (DSR-C)
5 Guillaume Engelen (Ascrum)
6 Tom van de Kemp (DSR-C)
7 Philip Bouwens (DSR-C)
8 Mats Thijssen (DSR-C)

16 Minne Marijnen (Ascrum)
17 Huub Bergstein (DSR-C)
18 Sam Peper (SRC Thor)
19 Ernst Berman (TSRC Tarantula)
20 Kai Clement (Ascrum)
21 Bart Bogaers (Ascrum)
22 Joshua van Niekerk (Ascrum)