Op zaterdag 19 september 2020 werd het Nederlands studentenkampioenschap georganiseerd in Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen was het toernooi sterk beperkt in omvang, met alleen de drie hoogstspelende NSRB-clubs die streden om de titel. ASRV Ascrum versloeg de Delftsche Studenten Rugby-Club (DSR-C) en de Utrechtste Studenten Rugby Sociëteit (USRS) en won zo het toernooi.

Voor de drie deelnemende studentenclubs stond er genoeg op het spel. Ascrum is vorig seizoen hoog in de ereklasse geëindigd, terwijl jarenlange ereklasserivaal DSR-C vrijwillig een stap omlaag naar de eerste klasse heeft genomen. USRS greep net naast de eersteklassetitel en zou zich graag meten aan het ereklasseniveau van de Amsterdammers en de Delftenaren. De Rotterdamse Studenten Rugby Club (RSRC), die nu onder leiding staat van oud-DSR-C coaches Michiel Snijders en Barro Kessler, hadden op het laatste moment afgezegd en waren niet aanwezig op het toernooi. Op het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam trapte om 12:40 de wedstrijd Ascrum – DSR-C af. Vanwege de toernooivorm duurden de wedstrijden slechts 40 minuten in plaats van de gebruikelijke 80, en na het verstrijken van de twee helften van 20 minuten stond een dominante overwinning van 50-0 op het scorebord voor de gastheren. De daaropvolgende wedstrijd tussen Ascrum en USRS was een stuk spannender. De talenten van USRS lieten zien dat de ereklasse niet ver verwijderd is, en wisten slechts door een Amsterdamse try in de eerste helft op achterstand te komen. In de tweede helft konden beiden ploegen niet de trylijn van de tegenstander bereiken, en een eindscore van 5-0 werd behaald. De laatste wedstrijd tussen DSR-C en USRS werd niet gespeeld omdat de fietsenmakers zich terugtrokken wegens blessures, en een eindscore van 30-0 werd opgeschreven in het voordeel van Utrecht.

De wedstrijdresultaten waren genoeg voor ASRV Ascrum de eerste toernooiplaats te winnen, met USRS en DSR-C op respectievelijk de tweede en derde plek.

Klassement NSK Rugby 2020
 1. ASRV Ascrum (8 pt)
 2. USRS (4 pt)
 3. DSR-C (0 pt)
 4. RSRC (-)
Gebruikte reglement
 • Wedstrijden zijn 2x 20 min.
 • Teams krijgen 4 toernooipunten voor winst, 2 voor gelijkspel, 0 voor verlies
 • Als twee teams gelijkstaan in toernooipunten gelden de volgende tiebreakers:
  1. De winnaar van de wedstrijd tussen de twee teams
  2. Doelsaldo
  3. Saldo aantal try’s
  4. Punten gescoord in alle wedstrijden
  5. Try’s gescoord in alle wedstrijden
  6. Welke captain drinkt het snelst 1L bier
Coronamaatregelen

Gastheer ASRV Ascrum is verantwoordelijk geweest voor de organisatie van het toernooi en daarmee ook de coronamaatregelen rondom het veld. Na overleg met de gemeente Amsterdam, Rugby Nederland en de Nederlandse Studenten Rugby Bond (NSRB), heeft Ascrum een zeer gedetailleerd protocol opgeleverd om het risico op coronabesmettingen te minimaliseren. Gedisciplineerd handhaven door leden van ASRV Ascrum en andere coronacoördinatoren heeft ervoor gezorgd dat de maatregelen streng opgevolgd zijn, en de NSRB complimenteert ASRV Ascrum op het succesvol en verantwoord organiseren van het eerste Nederlandse rugbytoernooi sinds de landelijke coronamaatregelen.