Geschiedenis

 

 

In 1966 is de Nederlandse Studenten Rugby Bond opgericht in Delft. Deze oprichting was een natuurlijk gevolg van de explosieve toename van studentenrugbyclubs in de jaren ’60 van de 20e eeuw. Hieronder een overzicht van de geschiedenis van studentenrugby in Nederland.

Aan het begin van de 20e eeuw brachten buitenlandse studenten rugby mee naar Nederland. Er werden door deze studenten diverse rugbywedstrijden georganiseerd zoals in 1910 in Amsterdam, tussen een rugbyclub uit Edinburgh en het Holland-Afrikaans rugbyteam.

1918: Oprichting Delftsche Studenten Rugby-Club
In 1918 werd de eerste rugbyclub van Nederland opgericht, de Delftsche Studenten Rugby-Club (DSR-C). Dit was mogelijk door het grote aantal Zuid-Afrikaanse studenten in Delft, die de sport meebrachten uit hun thuisland.

Kort daarna volgden de oprichting van een studentenrugbyclub in Amsterdam en een rugbytak van Groningse Voetbalvereniging Forward. Deze drie clubs richtten op 7 september 1920 samen de eerste Nederlandse rugbybond op. In november 1920 sloot de Rotterdamse Studenten Sportvereniging (RSSV) zich hierbij aan. Een journalist voor de toen nog niet gefuseerde Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef over de wedstrijd RSSV – DSR-C, die gespeeld werd in Sparta-stadion ‘Het Kasteel’: 

“Op het veld van Sparta in Spangen hebben wij gisteren een rugby-wedstrijd gezien tusschen de vijftientallen van de Rotterdamsche en Delftsche studenten. Het veld was hard en bedekt met een dun laagje sneeuw. Dit was echter geen bezwaar voor deze jongelui om hun partij te spelen. Rugby lijkt ons een mooi, forsch en echt mannelijk spel. Wie wat kleinzeerig is uitgevallen, blijve buiten de lijnen. Het gaat er soms ruw toe en het spel deugt absoluut niet voor hen die niet tegen een stootje kunnen. Stelt u voor dat bij een voetbalwedstrijd zoo gesmeten, getrokken en geduwd werd! De spelers zouden elkander verscheuren en het lijk van den scheidsrechter vond men den volgenden morgen in een naburigen greppel! Bij rugby echter gebeuren de vreselijkste dingen in de volste gemoedelijkheid en de aanvaller, die met den bal onder de arm haast een try bereikt, maar dien men vlak voor de gloriebrengende lijn beentje licht zoodat hij een keer of wat over zijn hoofd rondbuitelt, en zijn kans mist, staat lachend op en vindt, dat zijn tegenstander het ‘m kranig geleverd heeft. Wij hebben gisteren een flink stuk van den wedstrijd Rotterdam-Delft gevolgd en gelooven stellig, dat dit spel een toekomst heeft in Nederland. Wij raden den leiders van de rugbybeweging echter aan, de spelregels eens wat meer bekend te maken.”

De nekslag voor het toenmalige Nederlandse rugby was het vertrek van de Zuid-Afrikaanse studenten tegen het eind van 1923. Groningen haakte af, gevolgd door Rotterdam en Amsterdam. Alleen DSR-C bleef bestaan, maar dat was niet voldoende om de Nederlandse Rugby Bond te redden. Die werd in 1923 opgeheven en DSR-C was opnieuw aangewezen op rugbycontacten met België, Duitsland en Engeland.

In 1932 werd er wederom een rugbybond opgericht, mede door DSR-C, en met succes: deze bestaat nog steeds en is nu bekend als Rugby Nederland.

1949: Oprichting Rugby Club Nijenrode

Eind 1960 werd door DSR-C gepoogd de andere Nederlandse studentensteden aan het rugbyen te krijgen door middel van een interacademiaal sevenstoernooi. Deze poging bleek een succes, want in het daaropvolgende decennium werd een groot aantal studentenclubs opgericht die tot op de dag van vandaag actief zijn.

1960: Oprichting Leidsch Studenten Rugby Gezelschap

1962: Oprichting Amsterdamse Studenten Rugby Vereniging Ascrum

1963: Oprichting Virgilius Rugby Club Thor te Delft

1966: Oprichting Nederlandse Studenten Rugby Bond

De inspanningen om rugby een meer prominente rol te geven in het Nederlandse studentenleven zijn een succes en in 1966 wordt de Nederlandse Studenten Rugby Bond opgericht in Delft.

1967: Oprichting Utrechtse Studenten Rugby Society

1968: Oprichting Rotterdamse Studenten Rugby Club

1969: Oprichting Cadetten Rugby Football Society

1970: Nijmeegse Studenten Rugby Vereniging Obelix

1972: Oprichting Eindhovense Studenten Rugby Club THE Elephants

1972: Oprichting Harlequints Student Rugby Club

In 1975, in een periode waar studentenverenigingen in heel Nederland een moeilijke periode doorbrachten, scheidde VRC Thor zich af van het Delftse K.S.V. Sanctus Virgilius om ook leden aan te trekken die niet lid waren bij de studentenvereniging. VRC Thor wordt SRC Thor.

1979: Eerste oprichting Tilburgse Studenten Rugby Club Tarantula

1984: Oprichting Veterinaire Studenten Rugby Club te Utrecht

1985: Oprichting Rugbyende Utrechtse Studenten
In 1985 werd door studentes uit Utrecht de eerste rugbyclub voor dames opgericht: de Rugbyende Utrechtse Studenten (RUS).

1986: Oprichting Groninger Studenten Rugby Club

1995: Fusie Harlequints SRC en Leids Studenten Rugby Gezelschap
In 1995 sluit de in 1972 opgerichte Harlequints SRC zich aan bij het LSRG om zo een open rugbyvereniging te vormen.

2006: Oprichting Sanctus Virgilius Rugby Club
Meer dan 30 jaar na de verandering van VRC Thor in SRC Thor, richtten leden van K.S.V. Sanctus Virgilius een nieuwe rugbyclub op.

2011: Heroprichting Nederlandse Studenten Rugby Bond

2012: Oprichting AMCRugby

2018: Oprichting The Hague Hornets